Haku

Tilastokirjaston käyttösäännöt

Tilastokirjasto on kaikille avoin tilastoalan kirjasto. Jos haluat lainata aineistoja tai tulla paikan päälle tutkimaan julkaisuja, noudata näitä sääntöjä.

Kirjastokortti

Saadaksesi julkaisuja kotilainaan, täytyy sinulla olla Tilastokirjaston kirjastokortti. Saat sen käymällä Tilastokirjastossa ja täyttämällä hakemuksen. Varaa käyntiaika etukäteen ja ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi. Myös yritykset ja laitokset saavat kirjastokortin, jonka allekirjoittaa lainoista vastaava henkilö.

Esitä kirjastokortti aina lainattaessa. Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja olet vastuussa kortilla lainatusta aineistosta. Jos kadotat kortin, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Ilmoita myös osoitteen- ja nimenmuutoksesi mahdollisimman pian kirjastoon. Voit halutessasi tarkistaa rekisteritietosi.

Laina-aika

Laina-aika on neljä viikkoa. Voit uusia lainoja kerrallaan neljä viikkoa eteenpäin, jollei niihin ole tehty varauksia. Lainoja voi uusia kuusi kertaa, ja tämän jälkeen lainat on tuotava nähtäväksi kirjastoon. Voit lainata ne uudelleen, jos niihin ole tehty varauksia.

Lainaajana sitoudut palauttamaan tai uusimaan lainaamasi aineiston viimeistään eräpäivänä. Aineisto palautetaan Tilastokirjastoon.

Lainausoikeuden menetys

Jos et palauta lainoja kolmannen palautuskehotuksen jälkeen viikossa, saat laskun aineistosta. Tämän jälkeen asiaa hoidetaan tarvittaessa perintätoimiston kautta, eikä aineistoa voi enää maksaa kirjastoon. Menetät lainausoikeutesi, kunnes aineisto on palautettu tai korvattu. Kadonneen aineiston voit korvata myös hankkimalla vastaavan julkaisun tilalle.

Kaukopalvelu ja jäljennepyynnöt

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelua. Kaukolainat tilataan kirjastojen välityksellä, eli voit pyytää omaa kirjastoasi kaukolainaamaan aineistoja Tilastokirjastosta. Kirjasto myös hankkii ja toimittaa pyynnöstä Tilastokeskuksen henkilökunnalle muista kirjastoista kirjallisuutta, jota ei ole omissa kokoelmissamme. Niitä annetaan kotilainaksi vain lähettäjäkirjaston luvalla.

Kirjaston julkaisuista voit paikan päällä ottaa kopioita tai vaihtoehtoisesti pyytää kirjastoa toimittamaan kokoelmistaan maksullisia jäljenteitä voimassa olevan tekijänoikeuslain mukaisesti.

Kaikkea aineistoa et voi lainata

Kotilainaan ei anneta:

  • kansainvälisten ja joidenkin kotimaisten tilastojen uusinta numeroa
  • hakuteoksia
  • aikakauslehtiä
  • ainoita kappaleita tilastojulkaisuista
  • arkistoaineistoa, lisätietoa Tilastokeskuksen arkiston sivuilla (osoitteessa stat.fi/tup/tilastoarkisto/index.html)

Elektronisen aineiston käyttöoikeudet

Kirjastolla on käyttöoikeuksia Tilastokeskuksen ja muiden palvelutuottajien tietoaineistoihin. Elektronisiin aineistoihin on sopimuksilla säännellyt käyttöoikeudet, ja eri tuotteiden käyttöehdot poikkeavat toisistaan. Kysy henkilökunnalta lisätietoja.

Kysy lisää, sovi käyntiaika, lainaa tai varaa aineistoja

Käyntiosoite on Työpajankatu 13, Helsinki (Google Maps).